Kanjertraining
17340
post-template-default,single,single-post,postid-17340,single-format-standard,bridge-core-2.1.5,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-24.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Kanjertraining

Kanjertraining

Iedereen wil toch een kanjer zijn!

Wij gebruiken op onze basisschool de Kanjermethode.
Hier leggen wij het voor u uit.

Doel van de Kanjertraining
Het belangrijkste doel is dat een kind positief over zichzelf en een ander leert denken. Als gevolg hiervan heeft het kind minder last van sociale stress. Ook op langere termijn is dit effect merkbaar. Het blijft dat veel kinderen na het volgen van de Kanjertraining zich beter kunnen concentreren op school en betere leerresultaten behalen. De verklaring hiervoor is eenvoudig: de Kanjertraining geeft kinderen handvatten in sociale situaties en daardoor komt tijd en energie vrij. Binnen de Kanjertraining worden kinderen geconfronteerd met de gevolgen van hun gedrag. Deze informatie krijgen ze van hun klasgenoten en indien nodig van de leerkrachten.

Bewustwording van eigen gedrag en van de ander: de vier gedragstypen
Het principe van de Kanjertraining bestaat uit het bewust worden van vier manieren van reageren. Kinderen gedragen zich verschillend in bepaalde situaties. Het uitgangspunt is dat iedereen te vertrouwen is. Kinderen zijn vriendelijk, behulpzaam en op een leuke manier grappig of stoer. Maar het kind kan ook doorslaan. Dan gedragen ze zich te meegaand uit angst, lachen elkaar uit of doen vervelend stoer.

Wij maken gebruik van vier typetjes om dit aan de kinderen duidelijk te maken. Deze typetjes hebben een kleur pet op. De witte pet kan onder zowel de gele, rode als zwart pet zitten.
Tijgergedrag (witte pet): De tijger is zichzelf, te vertrouwen, vriendelijk, behulpzaam en op een leuke manier grappig en stoer. Zonder witte pet moet hij ervoor oppassen niet naïef te worden.
Konijngedrag (gele pet): Het konijn gedraagt zich vriendelijk, netjes en inlevend. Zonder witte pet trekt hij zich echter terug en is bang.
Aapgedrag (rode pet): De aap gedraagt zich op een blijmoedige manier en heeft humor. Zonder witte pet gaat hij echter meelopen en slooft hij zich uit.
Pestvogelgedrag (zwarte pet): De pestvogel vertoont leiderschapsgedrag en durft initiatief te nemen. Zonder witte pet speelt hij echter de baas, zoekt hij ruzie en kan hij pesten.

Tijdens de Kanjertraining staan vijf afspraken centraal:
Wij vertrouwen elkaar, wij helpen elkaar, wij werken samen, wij hebben plezier en wij doen mee.

De Kanjertraining probeert elk kind in te laten zien dat het prettiger is voor jezelf en voor een ander om je goed te gedragen.